16 noiembrie 2010

Facerea de bine ...

2006
-Salut!
-Salut!
-Am si eu nevoie de ajutorul tau.
-Cu ce?
-Am dat cateva file CEC fara acoperire. Am nevoie de bani, pana incasez de la beneficiar.
-(zambesc) Suma atarna greu, presupun?
-Da.
-(zambesc) Nu cred ca posed atatia bani.
-Stiu, dar am solutia.
-Te ascult.
-Iti faci un credit de nevoi persoanele si imi dai banii, iar eu voi inchide creditul in maxim o luna.
-Ok!
Fac creditul si ii dau banii.
Trece o luna, apoi doua ... :
-Salut!
-Salut!
-Au trecut doua luni.
-Stiu ...uite, am o parte din bani si mai astept. Iti propun un deal. Stiu ca vrei sa iti cumperi masina. Eu fac leasing-ul pe firma mea si platesc pana la stingerea datoriei, restul ramas va fi platit de catre tine, pentru ca la finalizarea contractului sa transfer masina pe numele tau.

Se semneaza un contarct de leasing pe o durata de 4 ani (decembrie 2010 este ultima luna).
2010
Ma trezesc cu cateva luni inainte (septembrie-prima luna a valorii reziduale) sa vad ce acte sunt necesare a face trecerea pe numele meu si aflu de neplata a 10 luni ( de aici incepe haosul), plus, la o discutie cu contabila lui aflu de o datorie mare catre stat (statul opreste bunul care se doreste instrainat pana la plata datoriei).
Dureri de cap si nervi.
Imi canalizez toate cunostiintele pentru a rezolva problema. Solutia vine de la leasing: gasirea unei firme doritoare de preluarea leasing-ului, inainte de inchiderea lunii septembrie din punct de vedere contabil, dar cu conditia platii restante (13.000lei).
Gasesc firma , iau si dau acte prin ym spre analiza si se aproba. Se asteapta doar plata restantei pentru a fi trecuta pe firma doaritoare de preluare. Nici pana astazi nu este facuta plata. Norocul meu este marea prietenie intre cel imprumutat si presedintele bancii.
A ramas ca datoria se fie onorata in intregime in luna decembrie, timp in care eu sa gasesc o solutie de preluare a masinii.

6 comentarii:

Pavel spunea...

Ups! Ups! Ups!

Bine faci, rău găsești, se pare.

Chiar că ne îndreptăm numai spre rău.

Black Angel spunea...

sa ai incredere e bine, sa nu ai incredere e mult mai bne :))))

Zenna spunea...

Nu putea de la început să facă un credit pe numele lui?

Nu ştiu cum ai putut avea încredere, vorba aceea, nici măcar în rude nu poţi avea 100% încredere când vine vorba de împrumuturi, mai ales la noi în ţară, unde nesimţirea e mare.

Lucrul amestecat nu e bun, complică prea mult situaţia...

'mnealui spunea...

Parerea mea este ca omul poate n-a avut rele intentii dar probabil ca a fost si el afectat de criza minune si-i este chiar imposibil sa iasa din impas. Cu toate ca in 2006, sa ne cam fie cu iertare...
PS. Stii cat de cunoscut imi suna tot ceea ce ai spus? Imediat m-a dus gandul la fi-miu. In postura de imprumutat, numai ca peste el toate relele s-au abatut dupa 2008. Si intr-adevar e o mare problema daca ai datorii la stat.
Succes! Sper s-o rezolvi cu bine.

Gmx spunea...

Este riscant să faci un împrumut pentru altcineva..mai ales daca suma de bani este mare.

molie spunea...

@Pavel: "Ups!" am zis si eu ...dupa.

@B.A.: Asa e.

@Zenna: Avea deja. Nici imprumutul meu nu a acoperit intreaga suma.
Se va rezolva.

@'mnealui: Se pare ca nu conteaza anul cand este vorba de probleme financiare. Da, asa e, problemele de ordin financiar s-au adancit.
Se va rezolva.

@Gmx: Este si mai riscant sa nu te ajute nimeni. (Si eu am fost ajutat sub aceasta forma, dar am onorat datoria pana la capat si in termen)