25 februarie 2010

Despre molie sau Armata moliei cu popa (4)

Eeee am ajuns si la capitolul armata. Cand eram eu ............. ce batraneste suna. Ma rog, am ajuns in armata la Craiova. Nasule (ala dupa tren) sa traiesti, cu ajutorul lui imi mai ramaneau bani de tigari.
Tin minte primul apel de seara (unitatea este amplasata langa puscaria de maxima securitate), dupa ce s-a terminat ne indreptam catre dormitoare, toti puscariasii au deschis ferestrele si au inceput sa urle precum lupii, stiau cand vine "marfa noua", in "secunda 3" simteam cum imi ingheata sangele in vene. Apoi am inteles (am dedus singur) era: Bine ati venit!
Dupa cum bine stiti sau ati auzit de la altii, soldatii fac tot ce este necesar (mancare, gradinarit, curatenie etc.). Intr-o zi a venit ofiterul care raspundea de plutonul nostru:
-Bun, zice ... de astazi ne vom impartii sarcinile si nu oricum, se va imparti plutonul in grupe, iar o grupa va fi formata din 4-5 soldati, iar unul din grup va raspunde de ceilalti, sa spunem un fel de sef.
Scoate o hartie si incepe strigarea grupelor, a ajuns si la grupa mea, primul nume strigat a fost al meu (sefu'- care va raspunde de curatenia salii de invatat :) ), in gandul meu "mama, ce bine sunt vazut", dar au urmat si ceilalti 3: un popa si 2 ingineri.Da, ati citit bine un popa (un preot, un parinte spiritual), al doilea gand al meu a fost "m-am dus dracu'". Cum sa dau eu "ordin" unui preot? Am avut o senzatie neplacuta, toata lumea isi facea planul cum sa scape mai repede de sarcina data, eu ma gandeam cum sa ma adresez preotului. Credeti ca era usor? Cand toata lumea striga prin unitate "parinte" dupa popa, pana si comandantul companiei (capitanul) i se adresa cu "parinte". Va intrebati poate ce cauta in armata, vroia sa fie preot in armata (si cred ca este, nu stiu).
Ne-am strans noi (grupa) dupa terminarea nominalizarii grupelor intr-un colt, primul care "da semnalul" este popa:
-Ia zi sefu', cum procedam? afisand un zambet cu traducerea "sa te vaz' acu' ! "
-Parinte, zic. Vom munci cu totii: unul va sterge bancile, unul tablourile, cartile si aparatura, iar ceilalti 2 vor spala pe jos.
-Bine. Mi se pare normal doar suntem in armata.
-Vezi ca stii, am zis eu. Nu suntem de capul nostru, daca eram la tara, avea cine sa faca curat in biserica, femeile satului si dascalul.
Dupa cateva zile, popa a inceput sa isi faca un obicei, vizite la unitate din partea preotesei dupa-amiaza doar atunci cand trebuia facut curat. Am uitat sa va spun era din Craiova. Ceilalti 2 au inceput sa imi "sara in cap": ba ca popa e smecher, ba ca popa nu face bine curat, ba ca popa ne pacaleste pe toti si tot asa. Am considerat ca trebuie sa vorbesc in "particuler" cu popa:
-Parinte, te rog frumos sa faci tot posibilul sa vi la curatenie.
-Bine. Gata se rezolva!
Au trecut vreo 2-3 zile si ma trezesc cu unul din alta grupa la mine:
-Ba ........ vreau sa vorbesc cu tine.
-Zi!
-Stii ca vine Pastele?
-Da.
-Eu cu inca cativa baieti am tinut post si vrem sa ne spovedim. Vrem sa-l lasi pe parinte liber in timpul curateniei sa ne spovedeasca, pentru ca sunt si altii de la alte companii.
"Opa" zic in gandul meu, "popa a schimbat tactica".
-Ba, lasa-ma sa ma gandesc un pic sa vad cum fac cu baietii.
Il chem din nou pe popa in "particuler".
-Parinte, eu nu iau vreo decizie, dar maine o sa-i expun problema domnului ofiter.
-Nu ii spune, lasa ca rezolv eu.
Si uite asa am rezolvat problema cu popa, care vroia sa se sustraga de la curatenie. Acum, eu nu stiu daca s-au spovedit, ori au ramas pacatosi! :) Dar, m-am imprietenit mai bine cu popa, care mi-a povestit ce au facut unii (actuali preoti) in perioada studentiei: unul s-a imbatat atat de tare incat a plecat in centrul orasului noaptea si s-a urcat pe calul lui Mihai Viteazul, altul avea printre cartile sfinte din cand in cand o revista cu femei, altii vizionau filme porno in camin, unii dintre ei cand se luau la joaca imita sexul.
Ce concluzie am tras asupra clerului, stiti si voi!
P.S. Cateva idei asupra armatei facute de mine:
-in fiecare dimneata aveam o singura priveliste cand ieseam din dormitor, gardul puscariei cu sarma ghimpata pe deasupra.
-mancarea era .... un exemplu: in februarie, la fiecare masa de seara, avea loc fenomenul chimic decantare (apa se ridica la suprafata) la mancarea de cartofi (nelipsita pot sa zic), iar in urma frigului din sala de mese se forma o pojghita de gheata(imi aduc aminte ca unul din pluton nu a mai putut sa manance si baga painea in sare pentru a-si potoli foamea).
-totul era verde, gardul unitatii era acoperit cu tabla, cand aveam o pauza stateam tot timpul numai in locul unde exista o gaura in gard, iar cand unul striga "gagici!" toti saream precum mingile pentru a privi peste gard, deee .... se dadea hormonul in noi cu saniuta.
-oltenii sunt baieti buni

3 comentarii:

'mnealui spunea...

Am facut armata ca deh, era abligatoriu. La Targu Jiu. Jumatate am fentat-o ca scriu frumos, nu bine, frumos. Da' am scris in draci. Cealalta jumatate, am fentat-o pazind un depozit. Nu eu, doi caini. Erau doua posturi de paza. Se ocupa doar unul si ala cu perna.
Oltenii in armata: smecheri.

gmx spunea...

Părintele trebuia pus la muncă dublu..:)

molie spunea...

@'mnealui: poti spune de 2 ori "Oltenii in armata: smecheri." ;)
@gmx: :) m-am gandit si la treaba asta