01 februarie 2010

Educatia economica

Cum sunt educati elevii in liceu asupra economiei? Se cumpara cartea de economie, apoi se fac orele dupa programul stabilit pe parcursul anului (copy-paste al anului trecut). Unde se greseste? (din punctul meu de vedere).
Simplu. Inaite sa obligi elevul la invatatul formulelor si sa rezolve anumite probleme, recomandarea mea este sa invete prima data termenii economici, dupa care (obligatoriu) asta.

In vestul Europei, 70% isi tin banii in fonduri mutuale, iar restul in depozite bancare.

La noi, nici macar invers proportional nu este. In loc sa dezvoltam educatia economica ca spirit de investitie (sau poate nu se doreste), invatam populatia cum sa faca credite.

5 comentarii:

Dya Zeppam spunea...

Interesant material, l-am salvat si am sa ma uit pe el la birou. Iar daca vrei parerea mea, nu cred ca se poate face educatie economica in scoli. Sau nu in cele ordinare. Vesticii incep canalizarea profesionala a individului uman inca de la clasele primare. In afara de ceea ce-i trebuie pentru profesie nu mai invata neam. Nu stiu daca este bine sau rau.

molie spunea...

Ok, dar informatia asupra posibilitatilor de inmultire a banilor exista, indiferent de profesie.

Dya Zeppam spunea...

Cat sa se mai inmulteasca si ei, cred ca sunt satui de oameni.
Si daca inmultim banii, ce facem cu ei, Molly ?

molie spunea...

Poate nu m-am facut inteles, nu m-am referit in special la inmultirea banilor (cu toate ca si asta conteaza). De ce nu au toti informatia (educarea) asupra posibiltatilor de economisire? Pun pariu ca 8 din 10 vor raspunde doar cu: depozite bancare. Multi stiu/au ramas cu celebrul depozit la CEC. Iar datorita problemelor financiare, cu toate depozitele lor la banci s-au trezit cu "nimic" in cont, ceea ce a dus la indatorarea populatiei prin credite la banci.
Educatia economica care trebuie sa o primesca populatia, este obligatoriu sa inceapa din liceu si nu prin calcule de genul "cati bani am sa dau bancii inapoi dupa un imprumut?", ci prin dezvoltare spiritului de investitie.
Sunt de acord cu imprumuturile bancare, daca banii sunt folositi cu "cap".

Dya Zeppam spunea...

Ce mi te aprinzi asa ? Ai dreptate dar nu vroiam sa-ti cant in struna.. Ha ha... Noapte buna