25 martie 2013

Lectia turcului

Intru in magazin.
-…..domnisoara, asta nu normal!
-Ce? (raspunde ea)
-Domnisoara la tine, problem?
-Nu!
-Domnisoara, eu daca patron aici, dau afara la tine!
- De ce?
-Domnisoara, tu actor, trebuie. Sti cum? Adica, actor, nu film, adica, actor vanzare. Aici job, tu trebuie sa zambesti, lasi afara problem, acum la job, uitat total problem acasa, iubit, familie. Nu poti face asa, stai asa. Daca mare problem, stai acasa rezolvam si apoi venit la job.
Masor persoanele si inceput sa descifrez: el este turc si a venit sa cumpere, ea este vanzatoare si are o fata obosita, atinsa de lene. Eu privesc si turcul catre mine:
-Serios! Aici mare problem vanzare. Nu poti primi client aici cu fata asta. Ea trebuie zambesti, ea trebuie intrebat: “Cu ce pot ajut la tine? Mai doresti ceva?” Si apoi cand plecam, trebuie zici: “Mai astept pe aici. Multumesc!” Eu inainte stai cu cineva, dupa ceva timp, ea in fiecare dimineata trezesti cu fata suparat, eu nu facut nimic si tot timpul intrebat daca ai suparat la ea. Ea zici, nu la mine in fiecare dimneata, atunci intrebat la ea: “Daca nu, atunci?”. Alta zi dimineata, ma duc la magazine sa cumparat cafea, eu foarte obosit si vreau cafea tare, amar. Cand vad fata la fete, vanzator, zic: “La tine intrebat dusman? Acum dimineata si deja problem?”. Am plecat nu mai cumparat nimic, deja nervos si trezit. Aici fete tot timpul suparat si nervos, aici fete este barbat si barbat este fete. Aud pe strada (strage plama si o duce la ureche), cand vorbeste el la telefon cu iubita si incepe vorbit subtire si incet: “Da, iubita, nu fi nervos, rezolvam, nu tipa, eu rezolvam”. Eu gandesc posibil trebuie schimbat vanzator, mai bine barbat.

Mare dreptate are turcul, nu imi aduc aminte sa fi vazut in Turcia, vanzatori fara zambetul pe buze.
Cand o scoala pentru vanzatori?

6 comentarii:

Nice spunea...

Mare dreptate ai, sunt locuri pe care le evit din cauza tratamentului la care am fost supusa de catre vanzatoare sau casiere. Ma deranjeaza atat cele foarte insistente, care sar pe tine imediat ce te vad ca intri in magazin si te urmaresc ca pe un potential infractor pana iesi, dar si cele morocanoase sau fara chef, care, eventual, te mai si reped.

molie spunea...

Si noi uneori mai gresit, ba nu ne intreaba nimeni, ba nu ne convin intrebarile agasante. Dar, ma irita uneori leneveala si proasta dispozitie aplicata intr-un magazin.

Cudi spunea...

Eu nu cumpar din magazinele in care vanzatoarele ma primesc ca pe un oaspete nedorit sau sunt pur si simplu enervante.

molie spunea...

:) Cu doua taisuri. Ce te faci cand iti doresti un lucru? Marfa sau vanzatoarea?

Cudi spunea...

...evident - marfa, cand n-am de ales.

molie spunea...

:)