06 septembrie 2010

Restul e ...

Intr-o zi, vecinul nostru de bloc si-a luat un aparat de aer conditionat. Era un zaduf ingrozitor, dar noi n-aveam aparat de aer conditionat si nici bani ca sa ne cumparam unul. Sufeream de caldura si de invidie. Aveam insa o biblioteca. Ne-am uitat in ea si am scos cugetarile lui Seneca. Am citit de acolo o pagina-doua despre bine si sensul vietii si, desi cald tot ne era, nu l-am mai invidiat pe vecin. Ceva mai tarziu, vecinul si-a deschis un butic si a inceput sa umble imbracat la costum la patru ace. Noi - tot cu blugi. Nu-i nimic - ne-am zis linistiti, citind un capitol din Etica lui Spinoza.

Apoi vecinul a aparut deodata intr-un Megane argintiu. Noi n-aveam nici bicicleta, dar l-am dispretuit citind din Phaidon al lui Platon.

Mai tarziu, vecinul a schimbat Meganul pe Mertan. Nu ne-a pasat, caci si noi il schimbaseram deja pe Platon cu Aristotel. Si-a luat si un 4x4, cel mai mare de pe strada. Noi l-am luat pe Marcus Aurelius, care ne-a facut sa zambim impacati.
A mai trecut o vreme si vecinul si-a luat nevasta noua: blonda, frumoasa, tanara. Noi - tot cu cea veche, dar am luat Evanghelia dupa Ioan. Vecinul si-a imbracat soata cu o garderoba intreaga si cu blanuri, basca bijuteriile. Noi ne-am imbracat spiritul citind din Eclesiast.

In fine, vecinul s-a mutat intr-o vila la sosea cu gard mare, bodigarzi si piscina. Am rezistat si de data aceasta eroic, citind Richard III. A urmat o a doua vila - la munte. Dupa ce am vazut-o, ne-am consolat cu Macbeth. O a treia - la mare: am recurs la Invierea lui Tolstoi, al carei efect l-am consolidat cu Ghilgames, Ghandi si Declaratia de iubire a lui Liiceanu. Ne-am simtit cu mult mai bine.
L-au dat la televizor la o emisiune foarte populara. Ne-am stapanit emotia cu o portie de Caragiale. L-au dat a doua oara cu mare succes: am fi suferit daca nu ne-ar fi ajutat Ananda Coomaraswamy, Cartea lui Iov si Cazul Wagner al lui Nietzsche.
Asa a trecut ceva mai mult timp... Vecinul isi lua case, masini, iahturi, femei. Noi raspundeam cu Balzac, Thomas Mann, Hegel, Berdiaev. Lupta era stransa, dar echilibrata. In sfarsit, intr-o zi l-au aratat cu catuse la maini, umflat de DNA. Am rasfoit atunci fericiti Apocalipsa. Dar peste vreo doua saptamani, vecinul nostru era eliberat si chiar si-a anuntat candidatura pe listele unui partid majoritar.
Scarbiti, ne-am uitat in biblioteca. N-am mai vazut nimic. Ne-am uitat pentru a doua oara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru a treia oara ne-am uitat cu atentie. Acelasi rezultat: citiseram toate cartile.
Si atunci ne-a cuprins invidia...


Popor roman, nu te-ai saturat sa stai pe locul mortului si sa fii condus de toti tampitii?

-Dan Puric-

Sursa: okthx.info

13 comentarii:

Castiel spunea...

apai no... ca sa rezisti ai nevoie de biblioteca nationala... :))

Anonim spunea...

Nu stiu cum sa fac sa ma crezi.
Uite cum stau lucrurile.
Am primit un mail ieri.
Cu ce ai scris tu.
Si m-am gandit sa postez cuvintele "Puricului".
Dar nu am apucat...
DyaZ

molie spunea...

@B.A.: O fi de ajuns?

@nea iancu: Te cred. :)

Claudia spunea...

Au terminat de citit tot si s-au apucat sa scrie... De invidie. :)

Anonim spunea...

Am vrut sa spun ca e de bine.
In general este bine cand oamenii se aseamana prin ceva...

molie spunea...

@Claudia: :) Cand vezi asemenea discrepante te apuci de publicat. O alta lectie ce se vrea cunoscuta.

@nea iancu: Prietene sunt pe aceeasi lungime unda. ;)

Castiel spunea...

apai daca nu ajunge, mai am in biblioteca proprie, o gramada de carti.... latine, germane, italiane,si franceze. ne apucam sa invatam si alte limbi straine, asa nu tinem ocupati :D

Anonim spunea...

noroc cu shakespeare, tolstoi &co., ca daca ar fi ramas la filozofi urmatorul pas era sa-si faca blog si sa semneze offshore :))

molie spunea...

@B.A.: :)
Esti mai tare decat biblioteca nationala.

@whatever: Au devenit filozofi, au tras o concluzie la final. ;)

Deea spunea...

Dan Puric, şi atât....

molie spunea...

Restul e...

too_old_dan spunea...

Exceptionala postare!
Am citit si am (re)inceput sa sper ca cei din "tabara" ta sunt inca pe metereze!
P.S. Sunt si eu printre ei!

molie spunea...

Pe metereze suntem toti. ;)
Multumesc Puricului(vorba lui nea iancu).