25 mai 2010

Citeste!

UN MARE PUNCT PE i.

"...pe piata muncii reprezentatul cererii (clientul) este angajator, ofertantul este salariatul, obiectul tranzactionat este forta de munca, iar pretul platit si, respectiv, incasat pe piata muncii se numeste salariu.
[...] dilema: care din multitudinea de forme salariale (salariul net, salariul brut, salariul de baza etc.) este pretul muncii? ...niciuna dintre aceste forme de salariu nu reprezinta cu adevarat pretul platit de angajator si primit de salariat. Pretul nu este intotdeauna exprimat in bani. [...] pretul este compus din alte marfuri, iar in multe situatii, pretul poate fi compus o parte din bani, iar cealalta parte din marfuri. [...] pe piata muncii, legislatia obliga ca pretul sa fie platit o parte in forma baneasca (salariul net), iar cealalta parte sub forma asigurarilor sociale.
Insa legislatia muncii imparte plata asigurarilor sociale in contributia salariatului si contributia angajatorului, desii in realitate nu exista nicio diferenta intre cele doua componente ale pretului muncii, ambele fiind platite salaraiatului de catre angajator. [...]
Aceasta clasificare artificiala este realizata cu intentia de a crea confuzie si de a distrage atentia asupra problemei esentiale a asigurarilor sociale: caracterul obligatoriu. Angajatorii platesc acesti bani (corespunzator asigurarilor sociale), bani ce apartin salariatilor, care nu au dreptul de a decide singuri modul in care ii pot utiliza. Orice impotrivire a unui salariat sau angajator este sortita esecului. Dreptul la munca salariata al oricarui cetatean roman este conditionat de plata asigurarilor sociale." (Bogdan Tatavura - Forbes).

Stat (CNAS) sau asigurare medicala?
Stat (CNPAS) sau pensie faculativa+asigurare somaj?

Statul iti dicteaza ce sa faci cu pretul muncii tale.

Niciun comentariu: