10 martie 2010

Bancher sau camatar

In tara noastra avem de doua tipuri de creditari: creditare legala "camatareasca" (datorita comisioanelor) si camatria. Al doilea tip de creditare este ilegal, dar "transparent" ("stii in ce te bagi!").
Daca vorbim de primul mijloc de creditarea, vorbim de banci, care aplica totul legal. Dar tot legal trebuie sau mai bine zis au obligatia sa se spuna legilor date. Raspunsul bancilor la noua lege pregatita de ANPC: NU VREM! NU SUNTEM DE ACORD CU NOUL PROIECT! (aveti mai jos cateva subpuncte ale proiectului)
  • Posibilitatea de a rambursa anticipat creditul fara comision, daca imprumutul este cu dobanda variabila. La creditele cu dobanda fixa, comisionul este plafonat la 1%;
  • Obligativitatea calcularii DAE la toate creditele de catre finantatori si furnizarea unei fise standard cu informatii despre oferta pentru toti solicitantii;
  • Posibilitatea ca un client sa renunte la credit in termen de 14 zile de la semnarea contractului, fara a plati nicio penalizare;
  • Indexarea dobanzilor variabile in functie de indicii monetari de referinta (Robor, Euribor);
  • Extinderea prevederilor directivei la toate creditele, nu doar la creditele de consum.
Cum sa ramana ei fara marele comsion de rambursare (exemplu:Raiffeisen-Unicredit-BCR 4.5%, BRD 5%) si sa accepte doar 1%? Cum sa renunte la actualele credite ipotecare?
Acesti "camatari" nu vor sa scape din mana actualii clienti buni platnici. Se merge in continuare pe principiul: Romanul rabda si inghite!

Sursa: conso

11 comentarii:

Castiel spunea...

""Raiffeisen-Unicredit""...Astea au tarif "Made in Italy".... Iar ai nostri s-au luat dupa ei... pai ce .. ei is mai prosti??....Lasa ca romanu are ...2000 de euro pe luna de salariu!! :) sa plateasca..
Sa fiu al dreak.. daca nu imi fac casa cu barne de plop.. si lut!!
Sa astepte aia pana intru eu in bancile lor!!.. nici la furat nu as intra... ca mi-e scarba... nu vreau sa ii aud plangand si vaitanduse de bani!! :)

molie spunea...

Daca este "Made in ...", sa fie si "Made in Romania" (neluand in calcul factorii principali: salariul si conditiile actuale)

Orry spunea...

nici eu ... cat mai departe de banci atat mai bine!

molie spunea...

Altii nu au stat departe. Ii felicit (pentru curajul lor de a face ceva, de a investi (exclus tunurilor)) si ii compatimesc (din cauza vremurilor aparute). Se incearca flexibilitatea in acest domeniu, dar bancile refuza.

Castiel spunea...

..care investitii..?? Cand sau inventat bancile.... iti dadeau bani.. daca bagai banii la ei.. acu e deandoaselea!! ii dai bani.. ca sa ii tii la ei!!..
Ce sa investesc?? ca nu am ce!! si chiar de as avea... nu as investi in banci!!..de ce sa ii fac pe ei cu burtile la gura.. cand pot sa investesc in mine!!! :)

molie spunea...

Sunt antreprenori care au facut imprumuturi pentru a-si dezvolta afacerea, dar ...

"nu as investi in banci!!" Iti spun eu, ai investi prin fonduri mutuale.
Citeste asta: http://moliedemolie.blogspot.com/2010/02/educatia-economica.html

Castiel spunea...

""70% isi tin banii in fonduri mutuale, iar restul in depozite bancare.""
... din care 35% e mafie!!! si bani virtuali!!!... daca era asa.. nu mai era toata aceasta criza de bani!!!!
e adevarat .. ca astia care au bani... investesc in case!!!!

'mnealui spunea...

Da-i dracu' cu bancile lor! Leapsa!

molie spunea...

@B.A.: o lectie de economie.
@'mnealui: :)

'mnealui spunea...

Acum serios: ce mi-e bancher, ce mi-e camatar! Tot un drac! Si unul si altul, se roaga sa n-ai de unde sa le restitui creditul si sa poa' sa-ti ia casa. Ca acum casa nu mai valoreaza cat valora cand te-au imprumutat ei, nu conteaza. Ei o vand si diferenta le-o datorezi in continuare. Singura diferenta poate, cel putin pentru moment, e ca bancile nu-ti taie un deget, o mana, nu-ti executa familia... Deocamdata! Da', mai stii... I-n gura de bancheri si de camatari! Si scuze de vocabular, da-s fript si pe persoana fizica, si juridica.

molie spunea...

Corect! Corect! Corect! De 10 ori, corect! ("se roaga sa n-ai de unde sa le restitui creditul si sa poa' sa-ti ia casa.")
'mnealui te apreciez pentru curaj, sunt sigur ca ai incercat sa faci ceva cu banii.